söndag 4 november 2012

En ledig söndag i Bryssel

Innan den mycket intensiva Bryssel-veckan under Nordisk journalistkurs startade fick vi en ledig söndag. Kent Eikeland och jag hyrde gula stadscyklar. Och drog iväg.

Hur hamnade vi i Anderlecht? Väldigt off från den centrala stadstur vi tänkte. Men här fanns en  gigantisk och trevlig marknad.
I

Place Poelaert. Intill det svulstiga justitiedepartementet. Häruppifrån såg vi hela stan.

Infantry Memorial. Till minne av soldater som stred på marken under första och andra världskriget. Jag kommer aldrig begripa den mänskliga kraft och de resurser som kastas bort i krig. Och det fortsätter.

Kent i Jubelparken. Vi behövde gå på vässan och hamnade på armémuseum till vänster i bakgrunden.

Märkligt. Den lilla grabben gick fram och tillbaka utanför armémuseum. Ensam och strosande. I militärkläder. Det är väl något som drar med krig.

Toan låg längst inne i museet som hade fri entré för övrigt. På vägen dit passerade vi tusentals kanoner och uniformer från första världskriget. Platserna för de fruktansvärda slagen 1914-1918 låg ju i närheten. Jag har aldrig varit så nära första världskriget förut. Kent och jag larvade oss. Vad ska man göra?

Det här planet var ämnat för barnen på armémuseum.

Det tog vi ingen hänsyn till.

Här i hallen full av flygplan på golven, i taket, låg toan.

Europaparlamentet tittar fram i Leopolds park.

Kanske man skulle bli Bryssel-korre? Hur svårt kan det va?

Bryssel är en grötig stad. Lika taskig stadsplanering som  Reykjavik.  Här vill alla vara. Alla få plats. Vi var hundra meter från Katedralen, men såg den inte. Så dök den upp bakom ett hörn. 

Tiggarhundar. Mannen försökte få sina tiggarhundar att ligga stilla under en filt och se ämliga ut. Men när den  välbeställda Golden Retrievern promenerade förbi kunde inte en hålla sig. Han sprang upp, skällde och villa busa. En andra person dök upp, tog bushunden och bytte ut den mot en annan. Han hade straffat ut sig från dagens arbete. 

I cafévimlet.

En öl på Grande Place. Ett torg jag vill återvända till. 

Om vi hade vetat att det var så svårt att framåt kvällen få tag i en tom cykelpakering hade vi kanske inte hyrt cyklar.  Om man inte hittar ett ledigt ställ som registrerar att du har lämnat tillbaka din cykel så blir det dryga böter. Men vi lyckades.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar