fredag 28 september 2012

Grande Finale med Vigdis Finnbogadottir


Vi är den enda nation som kan minnas hur vi började.


Hon är över 80 år, Vigdis Finnbogadottir, Islands president 1980-1996. Hon var den sista i raden av fantastiska människor och föreläsare som vi mött här på Island. Hon pratade med oss om språket och om värderingar. Hjärtefrågor för henne.
-Om vi reser runt Island ser vi varken slott eller kastell som kan minna oss om historien. Men vi kan stå på en klippa och säga  "här skedde det". Då får alla bilder i sina huvuden. Det är inte slott som inspirerar. Det är ordet. Föreställningarna är våra "slott". 

-Vi är stolta över att vi har behållit språket i 1100 år. Men varför i all världen skrev islänningarna? Varför skrev inte norrmännen ned sina dikter så att kungarna skulle bli hågkomna? Vad var det i det isländska samfundet som gjorde att man ville skriva sin historia, frågade Vigdis Finnbogadottir retoriskt. Hon hade nämligen en teori.
Det är de keltiska generna i islänningarna, menade hon. Det har nämligen forskningen visat att en stor del av kvinnorna på Island har just keltiska gener.
Och var kom de generna ifrån? Jo från kvinnor på Irland och Skottland, där vikingarna plundrade, dödade och tog dem som slavar. 
-Vikingarna var förfärliga människor, summerade Vigdis, men det är det irländska arvet vi har att tacka för att det blev diktat här på Island.
Det menade Vigdis Finnbogadottir, utan att lämna några omedelbara belägg för saken. Men hon är tveklöst påläst, hon är språkutbildad från begynnelsen, innan hon gick in i poltiken och ska snart öppna ett institut för främmande språk, ett forskningscenter vid Islands universitet. Hon är också Unescos goodwill-ambassadör för språk.



Hon pratade också om krisen. Islänningarna är inte färdig med den, sa hon. De skäms. Värjer sig.  Det är hysch hysch. Man frågar sig hur all världen kunde vi låta det ske? Yachter, privata flygplan, bilar, stora fester med champagne? Har vi lärt något? Det är den största frågan, menade expresidenten. Det kommer att ta många år innan vi vet det.

De är vänner. Vigdis Finnbogadottir och vår fantastiska kursledare på Island Sigrun Stefansdottir tidigare rektor vid Nordisk Journalistcenter och informationschef i Nordiska Ministerrådet. Numera är Sigrun programchef för nationella rikskringkastingen RUV radiokanaler och TV.
i

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar