tisdag 18 september 2012

Så ser en arvtagare ut



"Jo, det finns ett släktskap"
Mera ville Johan Pedersen Uggla, 36,  inte säga om sig själv. Så frågan vilken relation han hade till den gamle mannen på det svartvita fotografiet på väggen i styrelserummet blev hängande i luften.. 

Maersk  Mc-Kinney Möller och  hans barnbarn Johan Uggla. 

Vi, nordiska journalister satt i konferensrummet i APM-terminalens huvudkontor i Århus och fick hitta på andra frågor att ställa till den biträdande terminalchefen. APM-terminalen är arbetsplatsen i hamnen där cirka 1000 containrar hanteras varje dag.650 lastbilar om dagen checkar in. Och Uggla pratade gärna om containertrafiken och världsmarknaden.Men att han är en av Danmarks rikaste arvingar och mannen på väggen hans morfar, fick vi räkna ut själva. Morfar var skeppsmagnaten Maersk Mc-Kinney Möller och morfarsfar AP Möller, legendarisk  grundare av AP Möller Maersk Group. 
 Johan Uggla är som arvinge och industriell kronprins  en av dem som ska vara med " och dela på miljarderna" vilket gör Uggla till  ett villebråd för pressen. Kanske inte underligt att han håller keft om det privata. 

Han  försöker tvätta bort Maersk-stjärnan från APM-terminalen. Det kan bli svårt. Den sitter överallt och  Maersk är själva  arvet.
Annars snakkede han en fullt förståelig blandinavisk med oss, med stark dragning åt svenska. Han är utbildad i Stockholm, har jobbat i Brasilien, sambo med en Venstre-politiker i Århus. 
När Johan Uggla stod intill morfars porträtt på huvudkontoret i APM-terminalen i Århus var det lätt att se de gemensamma dragen. Morfar dog 98 år gammal detta år, på drottning Margaretes födelsedag. Det är morfar Maersk Mc-Kinney Möller som drottningen har att tacka för att nya Operahuset i Köpenhamn ligger så fint mitt emot Amalienborg med hjälp av en  Maersk-donation på 2,3 miljarder kronor. Hon kan också tacka Danmarks rikaste redarfamilj för Amalienparken i huvudstaden. 

Vi är redo för en tur i containerterminalen.
I övrigt gav besöket i den gigantiska containerterminalen en inblick i dagens hamnliv - en staplad  historia, fylld av logistik och gigantiska lastfordon. .
Och vi kände oss som dagisbarn på utflykt i våra neonvästar. Men här har alla gula neonvästar, även Johan Uggla. Det var nog därför jag först tog honom för en it-kille där han stod och slet i sladdarna till sin powerpoint. 
 .


På AP Möllers huvudkontor i Århus.Johnny serverar läsk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar