fredag 14 september 2012

Ghettot - en "zoologisk have"



Veckan gick som att valsa med höns. Vi var i Gellerup på studiebesök En invandrartät förort. Eller ett ghetto som man säger i Danmark utan att darra på manchetten. 

-Nej, jag tycker inte att det här ett ghetto. Det är en zoologisk have, sa Gordon Roberts som jobbat med barn och ungdomar i Gellerup i många år. Alltså, studiebesöken står som spön i backen. Här har även kronprinsessan Mary slunkit in på en lunchkrog. Mary är invandrare från Tasmanien, men bor mera centralt.


Gordon Roberts kom till Danmark på 70-talet. Han har sett det förändras. 

Det var i Gellerup som danska familjer hittade sin drömbostad i början av 70-talet. Det var nybyggt , lägenheterna stor och ljusa.  Det var före den vita flykten. Innan alla namn i trappuppgångarna berättade att här bodde folk med utländsk härkomst.
Det är lätt att bli deprimerad i förstäder som Gellerup. Fattigdomen är stor. Gellerup är faktiskt Danmarks fattigaste område. De vuxna, arbetslösa männen som stod och hängde i en korridor i den stora bazaren kan med bästa vilja i världen inte vara  bra förbilder för sina barn. Samtidigt finns så mycket kraft och vilja och stora ambitioner, se www.gellerup. 

Nahed El Baba o Saoussane El Abbas lagade maten till oss nordiska journalister, sedan svarade de snällt på frågor och vinkade adjö. 

Bazaar Vest



Bazaren sysselsätter mycket folk, ändå är arbetslösheten 50 procent i  Gellerup.
                                                                                                                                                                                            

Helle Hansen är ordförande i boendeföreningen i Gellerup. Hon  växte upp  här. Och här vill hon stanna.

Det här huset ska rivas.  Andra har rustats upp. 2000 nya kommunala arbetsplatser ska flyttas ut från centrala Århus till  Gellerup.

Karolina Romanoff , journalistkollega från Finland röker vattenpipa med damerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar